Beslenme ve Anne-Bebek ilişkisi
- Gülşen Yıldırım
- 17 Ağu 2023
- 1 dakikada okunur
Yaşamak ve büyümek için yeterli miktar ve çeşitlikte besin alımı temel bir gereksinimdir. Beslenme ve yeme davranışı için fiziksel işlevlerin sağlıklı olmasının yanı sıra anne- bebek arasında kurulan ilişkinin niteliği de çok önemlidir.

Anne ve bebek arasındaki iletişim ve kontrol, beslenme öğünleri sırasında ki etkileşim ile dinamik olarak sürekli dengelenir. Bu alanlardan birinde olan bozulma beslenme sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur. Yaşamın ilk altı ayında bakım veren bebeğin ne yiyeceğinden sorumlu iken ne kadar yeneceği bebeğin sorumluluğundadır. Bu dönemde bakım veren kişi bebeğin yeme ve uyku gibi temel fizyolojik gereksinimlerine duyarlı olmalı ve uygun yanıtlar verebilmelidir. Sözel ya da sözel olmayan iletişim yöntemleriyle mesajların iletildiği bu ilişki sürecinde hem anne hem bebek için doyum sağlayan bir karşılıklılığın olması güvenli bağlanma gelişimi içinde geçerlidir.
Duygusal ve oral duygusal-motor alanlardaki gelişim ile (6 ay-2 yaş) bebek kademeli olarak kaşıkla yarı katı besinleri yiyebilir hale gelir. Bu yaşta artık yemek yeme eylemi diğer aile bireyleriyle beraber gerçekleştirebilir. Sosyal ve davranışsal olarak önemli bir geçişin yaşandığı bu dönemde, bakım verenlerin beslenmeye ilişkin sorumluluğu neyin nerede ve ne zaman yeneceğidir. Ne kadar yeneceği yine çocuğun sorumluluk alanıdır. Bu dönemde bakım veren, sınırları ve yapısı belli beslenme ortamında çocuğun özerkliğini gözeten bir tutum sergilemelidir.
Geçmişte yaşanmış olumsuz etkileşimler, annenin aşırı kontrolcü tutumu, çocuğun yararına düzenlemeler yapamaması, besin seçimi ve beslenmede yapılan hatalar çocuğun özerkliğini hiçe sayması bu ilişkinin bozulmasına sebep olabilir. Ayrıca çocuğun mizaç özellikleri, gelişimsel ve tıbbi durumu yiyecekleri yutma yeteneğini bozabilir. Çocuk annenin beklentisine uygun miktar ve çeşitlilikte besin alınmasına karşı direnç geliştirirken anne de çocuğu yiyeceğin miktar, biçim vb özellikleriyle ilgili kontrol etmeye çalışılabilir.
GÜLŞEN YILDIRM
Aile Danışmanı / Oyun Terapisti
Comments