top of page

Okul Reddi / Okul Fobisi

Çocuğun okula gitme konusunda isteksiz, aşırı mutsuz olması veya okula gitmeyi tamamen reddetmesi durumudur. Birinci durumda çocuk okula gider ancak isteksiz ve protesto eder haldedir. İkinci durumda ise çocuk okula gitmeyi tamamen rededer ve evde kalmayı ister.



Okul reddinin çoğunlukla tek bir sebebi yoktur. Ayrılık anksiyetesi, evden ayrılmakla ilgili endişeler, fobiler, öğrenme sorunları ve sosyal uyum problemleri gibi birçok nedenden kaynaklanabilir.

Okul reddi genellikle 6-10 yaş aralığında ortaya çıkar. Çocuk okula gitme konusunda ki isteksizliğini doğrudan söyleyebileceği gibi farklı yollarla da ifade edebilir. Sık sık karnının ağrıması, baş ağrıması gibi temeli olmayan somatik belirtiler veya öğrenmeye karşı isteksizlik, okul otoritesine baş kaldırma, ebeveynlere aşırı bağlılık veya ayrılık kaygısının artması gibi.

Bu süreçte çocuğun okula dönmesi ve kısa süreli bile olsa okulda bulunması önemlidir. Okuldan kaçınma ile birlikte anksiyete artacaktır ve derslerden geri kalma, dışlanmışlık hissetme gibi durumlarda yaşanabilecektir. Bu durum birkaç hafta sürdüğünde ve evde uygulanan yöntemlerden hiçbir sonuç alınamadığında bir uzmana başvurmak gereklidir.

Böyle bir durumda;

· Öncelikle sakin kalmaya çalışın. Sizin endişeli, sinirli veya üzgün haliniz çocuğun endişesini daha da artırabilir.

· Konu hakkında çocuğunuzla konuşurken açık ve net ifadeler kullanın. “ yarın okula gittiğinde..” gibi. Böylelikle çocuğun ertesi gün okula gitmesini beklediğinizi belli etmiş olursunuz.

· Çocuğunuzu anladığınızı gösteren cümleler kullanın. “okula gitme konusunda endişeli olduğunu görüyorum, senin için zor olduğunu biliyorum ama yine de gitmek zorundasın. Ben ve öğretmenin sana yardımcı olacağız.” gibi.

· Çocuk okula gitmediğinde evde kalması bir ödül gibi olamamalı. Tv, internet oyunları gibi keyif aldığı aktivitelere okul saatleri içerisinde izin verilememeli, ev ortamı sıkıcı hale getirilmelidir.

· Çocuğun okula gidemediği zamanlarda derslerden geri kalmaması için ödevlerini öğrenip, yapmasını sağlayın.

· Çocuk okula gitmeyi denediğinde, kısa süreli de olsa kaldığında onun için zor olmasına rağmen bunu denediği için onunla gurur duyduğunuzu ifade eden cümleler söyleyin.



Gülşen YILDIRIM

Aile Danışmanı /Oyun Terapisti

 
 
 

Comentarios


bottom of page