top of page

Çocuğum Yalnız Oyun Oynamıyor

Bazen anne babalar çocuklarının bir şeyle meşgul olmadıklarını gördüklerinde sıkılmış olabileceğini düşünür ve çocuğu bir oyuna bir aktiviteye yönlendirerek müdahale ederler. Bazen de çocuk ne yapacağına karar veremediğinde anne babasına koşar ve onun adına bir seçim yapmasını, yönlendirmesini ister. Bu yönlendirmeler; önce anne-babasının sonra etrafında ki diğer kişilerin çocuğa her zaman bir eğlence sağlayacağına ve her an bir şey yapacaklarına dair düşüncenin oluşmasına neden olabilir.



Oysa çocuğun yalnız, kendi kendine oyun oynayabilmesi özgüveni, yaratıcı düşünme becerisi ve hayal gücü gelişimi açısından oldukça önemlidir. Her sıkıldığında veya seçim yapamadığında anne babasına koşarak onu eğlendirmesini beklemektense kendi hayal dünyasını geliştirmesine ve kendi başına problem çözme becerisi edinmesine olanak sağlar. Çocuğunuzun yaş düzeyine göre bazen birlikte oynamak, bazen yalnız oynamaya teşvik etmek ve oyunlarını geliştirebilmesi için fırsatlar sunmak önemlidir.


Çocuğunuzla birlikte oyun oynadığınız zamanlarda, çocuğun yeni şeyler denemesine izin verin. Oyununa müdahale etmeden kontrolü ona bırakın, keşfetsin ve oyununu sürdürsün. Eğer oyunu başlatan ve yeni şeyler öğreten ya da öğretme amacı taşıyan, yönlendiren konumunda olursanız sonraki oyunlarda sizin liderlik etmenizi bekleyecektir.

1 yaşından küçük bebeklerin bir nesne ile çok uzun süre ilgilenmesini bekleyemeyiz. Fakat 9 aylıktan itibaren sizin kontrolünüzde 10-15 dk kendi başlarına oyun oynama ya da kendini meşgul etme becerisi edinebilirler.


1 yaştan 2.ci yaşın sonuna kadar çocuğunuza bir aktivite veya bir oyun başlatarak oyunu sürdürmesini ve bitirmesini çocuğa bırakabilirsiniz. Bu sırada çocuğun yanında kalarak dikkatinizi kendi işinize yöneltebilirsiniz. Bu yaş döneminde duyusal oyun aktiviteleri oldukça ilgi çekidir. Bu tarz oyunlar aynı zamanda çocuğun bireysel oynayabileceği oyunlardır. Çocuğunuzun kendisini istediği şekilde eğlendirmesine ve ilgisini çeken şeylere dikkatini vermesine izin vermek çocuk için yararlıdır. İlgilendiği ve dikkatini çeken nesnenin faydalı olduğunu düşünmüyor olsanız bile.


3 ve sonraki yaşlarda çocuk günlük yaşamında hem ev hem de sosyal yaşantıda pek çok sınır ve kurallarla karşılaşır. Bu yaş grubunda çocuğun oyunlarını seçme ve oyunda kontrol sahibi olmalarına fırsat vermek önemlidir. Ebeveynin artık oyunu seçme, oyunu başlatma rolü git gide azalmalıdır. Eğer çocuğunuz sizi ısrarla oyuna davet ediyorsa, çocuğunuzun oyunda daha aktif olması ve sizi yönlendirmesi için onu teşvik edin ve geri planda kalın. “sence bunu ne yapmalıyım?, bunu buraya takarsam nasıl olur acaba? Sorularla sizi oyunu yönetmesini destekleyin.


Bunların dışında;

  • Sizi her oyuna davet ettiğinde şimdilik oyununa katılamayacağınızı nazik bir dille söyleyin.

  • Çocuğun günün belli zamanlarında bireysel oyun oynama becerisini geliştirmesi için teşvik edin ve rutinler oluşturun.

  • Çocuğunuz tek başına oyun oynuyorken oyuna dahil olmaya çalışmayın.

  • Oyunda yaptığı herhangi bir durumu eleştirmeyin ve değiştirmeyin.

  • Çocuğunuz oyun oynarken ulaşılabilir olun fakat yanında olmayın.

  • Tüm oyuncaklarla aynı anda değil seçtiği oyuncaklarla sırasıyla ve belirli bir süre oynamasını teşvik edin. Çocuğun yalnız oyun oynama becerisini zamanla edineceğini de unutmayın.

 
 
 

Comments


bottom of page